Atracții turistice în Sibiu și împrejurimi
Cele mai importante obiective turistice pe care să le vizitezi în Sibiu.
Muzee
Muzeul Brukenthal
Întreaga structură a Muzeului Naţional Brukenthal de astăzi a evoluat în timp dintr-un nucleu unic: Colecţiile baronului Samuel von Brukenthal. Care au fost expuse intr-o locaţie unică: Palatul Brukenthal.
Acesta este una din principalele atractii din centrul istoric al Sibiului.
Muzeul Astra
Muzeul ASTRA este cea mai importantă instituţie fondată de Asociaţiunea Transilvană pentru Literatura Română şi Cultura Poporului Român.Acesta a fost inaugurat în 19 august 1905. El s-a născut din dorinţa românilor ardeleni de a-şi defini propria identitate etnoculturală în conglomeratul etnic al Imperiul Austro-Ungar. Si pe fondul emancipării culturale a tuturor popoarelor din centrul şi sud-estul Europei.
Muzeul de Istorie
Cunoscută astăzi drept Casa Altemberger, după numele primului său proprietar, clădirea a fost cumpărată în anul 1545 de magistratura oraşului. Atunci devine sediul Primăriei pentru 400 de ani (până în 1948).
Muzeul de Istorie Naturala
Într-o etapă, în care, naturalismul transilvănean, ca şi cel european, cunoştea o evoluţie rapidă, s-a înfiinţat, în 1849 Societatea Ardeleană de Ştiinţele Naturii (Siebenbürghische Verein für Naturwissenschaften zu Hermannstadt). Aceasta apare din iniţiativa unor intelectuali saşi, naturalişti, care-şi doreau o organizaţie în care să-şi împărtăşească pasiunea lor pentru natură. Astfel să răspândească şi în rândul comunităţii, să educe tânăra generaţie în spiritul cunoaşterii şi conservării naturii.
Muzeul de Arme si Trofee de Vanatoare
Muzeul Cinegetic poartă numele uneia dintre personalităţile importante ale oraşului Sibiu la sfârşitul secolului al XIX-lea şi începutul secolului al XX-lea. colonelului August von Spiess, vânător al Casei Regale a României în timpul regelui Ferdinand I.
Muzeul de Etnografie Universala Franz Binder
A fost inaugurat la 18 mai 1993, ca departament al Complexului Naţional Muzeal ASTRA din Sibiu, Muzeul de Etnografie Universală. Acesta este primul şi, până în prezent, singurul muzeu din România a cărui activitate constă, aproape exclusiv, în a face cunoscute publicului diferite aspecte de cultură, civilizaţie şi artă ale popoarelor extraeuropene.
Muzeul de Etnografie şi Artă Populară Săsească EMIL SIGERUS
Proiectul de înfiinţare a unei unităţi muzeale de artă populară-săsească a debutat în anul 1997 cu deschiderea expoziţiei Cahle transilvănene. Secolele XV-XIX şi a avut ca scop valorificarea, salvarea, conservarea şi promovarea patrimoniului cultural material. Dar şi imaterial ce aparţine acestei minorităţi etnice, stiindu-se că Sibiul a reprezentat un spaţiu primordial de rezidenţă pentru saşi.
Biserici și Catedrale
Catedrala Ortodoxă “Sfânta Treime”
Ideea ridicării unei catedrale ortodoxe în oraşul de reşedinţă al Mitropoliei-Sibiu, a aparţinut, mai întâi, marelui mitropolit Andrei Şaguna, care printr-o circulară trimisă în eparhie în preajma Crăciunului anului 1857, după ce în toamna aceluiaşi an a obţinut aprobarea Împăratului Franz Joseph I, îi îndemna pe preoţi şi pe credincioşi să contribuie la ridicarea catedralei.
Biserica Evanghelică C.A.
Biserica Evanghelică este una dintre cele mai impresionante clădiri gotice din Transilvania. A fost ridicată în sec XIV pe locul unde exista o veche biserică încă din secolul 12.
Clădirea este dominată de turnul pe şapte nivele cu cele patru turnuleţe pe colţuri. Semn că oraşul avea dreptul de condamnare la moarte (în latină ius gladii, literal „dreptul sabiei”).
Biserica Catolică
Biserica parohială romano-catolică „Sf. Treime” a fost construită de iezuţi între anii 1726-1733 în spiritul barocului timpuriu vienez.
A fost sfinţită în 13 septembrie 1733 de către episcopul Transilvaniei Gregor von Sorger.
Turnul care este detaşat de navă a fost terminat în 1738 şi are patru nivele înalte şi o cupolă.
Turnul Bisericii Romano-Catolice măsoară 47 metri şi adăposteşte trei clopote masive şi un ceas cu două cadrane.
Cele trei clopote au fost montate prima dată în sec. XIX.
Biserica Ursulinelor
Prima biserică a fost ridicată pe acest loc de călugării dominicani în 1474 în stil gotic.
A funcţionat ca mănăstire dominicană până în 1543, când, cu ocazia reformei religioase ce a determinat trecerea unei mari părţi a populaţiei săseşti la religia lutherană, lăcaşul de cult a intrat în posesia lutheranilor.
În anul 1728, după eliberarea Transilvaniei din sfera de influenţă otomană şi instaurarea administraţiei austriece, complexul de edificii al fostei mănăstiri dominicane a fost atribuit călugăriţelor ursuline şi populat de un grup de călugăriţe aduse de la Pojon.
Biserica Reformată (Calvină)
Biserică – sală cu absidă semicirculară nedecroşată şi turn în vest.
Edificiu cu faţadă îngustă, portal simplu, ancadrament dreptunghiular din piatră surmontat de un panou cu inscripţie, datată în 1786, iar deasupra acestuia, un fronton triunghiular cu o rozetă în timpan.
Biserica are un plan caracteristic baroc, are o singură hală, cu absida semicirculară, iar pe faţada principală de vest turnul este înglobat în corpul navei.
Biserica Azilului
Este o biserică hală construită integral din cărămidă cu cor pătrat şi sanctuar poligonal, flancat în sud de o încăpere, iar în nord de două încăperi, pe două niveluri. În 1760 se termină de renovat biserica primind aspectul de astăzi.
Nava biserici este împărţită într-o navă centrală şi două colaterale, prin 4 travei de arcade sprijinite pe pilaştrii. Nava centrală e acoperită cu boltă cilindrică cu penetraţii în cruce.
Colateralele sunt acoperite şi ele tot cu bolţi cu penetraţii.
Absida poligonală e separată de restul navei printr-un arc dublou puternic ( care rezolva diferenţa de înălţime dintre absidă şi restul bisericii).
Sinagoga
În 1898 comunitatea evreiască din Sibiu a obţinut sumele necesare prin diligenţele depuse de Josef Schwartz, preşedintele comunităţii, care l-a însărcinat pe arhitectul Franz Szallay să construiască edificiul sinagogii.
Sinagoga este formată dintr-un singur corp de clădire de plan dreptunghiular. Faţada este neogotică dar în partea superioară a acesteia apare o friză de triforii neoromanice.
Atracții turistice din împrejurimile Sibiului
Biserica Fortificată Cisnădie
Biserica, ce purta la începuturi hramul Sfintei Walpurga, a fost construită în secolele XII-XIII, în stil romanic. Fortificaţia care înconjoară biserica a fost ridicată între 1430-1530, aceasta fiind construită din două curtine concentrice întărite de turnuri, bastioane şi şanţuri cu apă. În partea de sud-vest a bisericii a fost înglobată, într-un turn de apărare, o capelă circulară.
Biserica fortificată de la Cristian
La mijlocul secolului XV, fosta bazilică romanică de la Cristian a fost aproape complet renovată şi transformată într-o biserică-hală, în stil gotic cu trei nave şi turn clopotniţă.
Autorităţile doreau să construiască o biserică cât mai puternică care să reziste vremii şi atacurilor nemiloase, dar care să se şi încadreze arhitecturii moderne a vremii. Astfel, însuşi vestitul pietrar Andreas Lapicida, cunoscut în această parte a Transilvaniei pentru măiestria sa, a fost însărcinat cu realizarea lucrărilor.
Rășinari
La 12km de Sibiu pe drumul spre Păltiniș, legat de Sibiu și printr-o linie de tramvai care străbate pădurea Dumbrava, ți se dezvăluie privirii Rășinariul, cea mai mare comuna margineană situată la confuența râului Steaza cu pârâul Sibișel la o altitudine de 573m.
Stațiunea Păltiniș
Indiferent de sezon, staţiunea montană Păltiniş oferă iubitorilor de munte experienţe nenumărate. La doar 32 km de oraşul Sibiu, staţiunea Păltiniş este situată în inima munţilor Cindrel, înconjurată de păduri dese şi răcoroase, culmi montane spectaculoase şi păşuni întinse.
Transfăgărășan – Bâlea
În mijlocul unuia dintre cele mai frumoase regiuni montane din Carpați, Cabana Bâlea Lac este situată lângă un lac glaciar. Fiind direct accesibilă din legendarul drum Transfăgărășan, la o altitudine de 2034 de metri deasupra nivelului mării, cabana oferă cazare conform standardelor internaționale. Toate camerele sunt dotate cu mobilier din lemn, dușuri, toalete și televizoare, oferind o priveliste uluitoare atat asupra lacului Bâlea, care are o suprafață de 4,6 ha, cât și peste lanțurile muntoase din jur.
Ocna Sibiului
Denumită şi “Litoralul Ardealului”, staţiunea turistică permanentă Ocna Sibiului este situată la 17 km. distanţă de Sibiu şi dispune de numeroase lacuri saline, unele dintre ele declarate monumente ale naturii.
Aşezată în partea de nord a Depresiunii Sibiului, la altitudinea de 408 metri, într-o regiune înconjurată de dealuri acoperite cu păduri de stejar, Ocna Sibiului are adânci rădăcini în istorie.
Reședința de vară a baronului Brukenthal – Avrig
Reședința de vară de odinioară a lui Samuel von Brukenthal a fost trezită în anul 2011 din somnul ei adânc. Timp de aproape un deceniu de la închiderea sanatoriului acest giuvaer istoric a rămas în uitare aproape completă în ciuda faptului că parcul și clădirile se numără printre cele mai de seamă monumente din vremea barocului transilvănean. În Transilvania de Sud acestea sunt chiar singurul ansamblu baroc care a învins lupta cu timpul.